Bijbelacademie 2021-22: Intelligent Design (verslag)

03-02-2022, Adventskerk, Eindhoven

Het leven is een bijzonder wonder. De afgelopen decennia hebben wetenschap en technologie ons steeds meer zicht gegeven op de kosmos en de nietige en tegelijk bijzondere plek die de aarde daarbij inneemt. Ds. Werner Gugler nam ons mee in de Bijbel en in de wetenschap. In Jesaja 40:26 wordt gesproken over God die alle sterren kent. In die tijd in Babel, waar astronomie en astrologie werden bedreven, krijgt dat een bijzondere betekenis: het is God die de wereld bestuurt en sterren en mensen kent, niet de sterren die de mens bewegen. In Job wordt gesproken over het sterrenbeeld Orion, waarbij een nauwe relatie bestaat met de piramides in Egypte. 

Uit de wetenschappelijke ontdekkingen blijkt dat het nauw luistert in het heelal. De noodzakelijk randvoorwaarden voor leven op aarde bestaan precies. Alles komt bij elkaar onder precies de goede condities. Water in de juiste temperatuur, licht in de juiste frequentie range, een magnetisch veld dat ons beschermt, de zon die ons verwarmt maar niet verschroeit, de maan die ons stabiel houdt, op precies de goede plek in ons eigen sterrenstelsel. Vanuit de ruimte is de aarde niet meer dan een pixel, en toch heel bijzonder. 

Tijdens het gesprek hierover spraken we over deze bijzondere zichtbare wereld en wat de wetenschap ons daarover leert. Ook spraken we over de onzichtbare wereld en de Schepper in wie we geloven. Geloof en wetenschap staan daarmee niet tegenover elkaar, maar beide bestaan voor ons. Terugblikkend op de titel van de avond, intelligent design: dat maakt niet dat we kunnen bewijzen dat God de wereld ontstaat, maar wel dat wee vanuit geloof ons kunnen verwonderen over Zijn grootheid.

EVENT DETAILS
03-02-2022
19:45
Adventskerk, Eindhoven